Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Tribunalul Satu Mare – full de dosare, dar bani…cu ţârâita
Florin Răchitan  - Luni, 28 Ianuarie 2013

Judecătorii de la Tribunalul Satu Mare sunt sufocaţi de dosare şi îşi desfăşoară activitatea în condiţii uneori absurde din cauza lipsei de bani, riscând oricând să li se prăbuşească în cap acoperişul clădirii la care lucrările de modernizare ar fi trebuit să se finalizeze până în această primăvară, dar sunt slabe şanse în acest sens.

 

Cam aceasta este concluzia bilanţului activităţii pe anul 2012, prezentat luni în cadrul unei conferinţe de presă de către preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoş Maxim, preşedintele Secţiei a II-a Civilă, Adriana Vîlcu, şi judecătorul Remus Nemeş de la Secţia Penală.

 

Potrivit datelor bilanţului, instanţele judecătoreşti din judeţ au avut de soluţionat un număr de 56.004 cauze, din care 16.601 erau pe stoc la finalul anului anterior, iar 39.403 sunt dosare nou intrate. Comparativ cu anul precedent, creşterea volumului de muncă a fost de 9,62%.

 

O situaţie aparte se înregistrează la Judecătoria Negreşti-Oaş, unde sunt cele mai dificile procese din judeţ şi care a rămas cu doi judecători, după pensionarea celui de-al treilea, iar acum există chiar pericolul desfiinţării acesteia, deoarece nu atinge un standard de minim 3.000 dosare pe an, impus de Ministerul Justiţiei.

 

Rodica Grosoş Maxim a declarat că se fac demersuri pentru salvarea Judecătoriei Negreşti-Oaş, apelându-se inclusiv la ajutorul parlamentarilor sătmăreni.

 

Nici la Tribunalul Satu Mare situaţia nu este mult mai roză, în condiţiile în care această instituţie trebuie să se descurce în 2013 cu un buget cu 25% mai mic decât cel din anul precedent. „În afară de salarii, la toate celelalte capitole ale bugetului se taie, se taie, se taie… Tocmai am fost somaţi că ni se va opri încălzirea dacă nu plătim urgent facturile restante încă de anul trecut la gaz” – a anunţat preşedintele Tribunalului Satu Mare.

 

Ea a amintit şi de datoriile pe care le au faţă de firma ce efectuează lucrările de reabilitare a clădirii Tribunalului şi care, din cauza lipsei banilor, evoluează în viteza melcului. Există chiar perspectiva să se oprească lucrările şi să se închidă şantierul, ceea ce înseamnă că mai multe părţi ale clădirii ar fi chiar în pericol de prăbuşire.

 

Singura speranţă a judecătorilor sătmăreni este promisiunea noului ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, care a anunţat că Tribunalul Satu Mare constituie „prioritatea priorităţilor” pe lista de investiţii în acest an.

1880 vizite
Distribuie pe